Bezglutenowe listy żywności

Oto podstrona: 2


Ponieważ ziarna są zwykle podstawowymi składnikami wielu naszych ulubionych potraw, gluten występuje w różnych postaciach. Oto wskazówki, jak przyzwyczaić się do bezglutenowego stylu życia oraz uporządkowaną listę produktów bezglutenowych, które pomogą Ci rozpocząć podróż!

Zwróć uwagę na etykiety z wartościami odżywczymi: - Czytanie etykiet z wartościami odżywczymi jest najłatwiejszym sposobem sprawdzenia, jakich produktów żywnościowych należy unikać. Po pierwsze, istnieją łatwe do zidentyfikowania składniki, których należy unikać, takie jak żyto, pszenica, jęczmień, słód i owies. Następnie istnieją inne produkty żywnościowe utworzone z tych składników. Niektóre produkty spożywcze mają łatwo rozpoznawalne składniki, takie jak zupy. Żywność z niejasnymi składnikami czasami zawiera szczegółowe informacje, jeśli zawiera składniki glutenu. Jest wymieniony pod etykietą „POTENCJALNE ALERGENY”. Istnieją produkty, które zwykle uważa się za zawierające gluten, ale są bezglutenowe i są zwykle oznaczone jako „bezglutenowe”. Chociaż kuszące jest czytanie etykiet na produktach spożywczych, które mogą zawierać ziarna, czytaj etykiety na wszystkich produktach przetworzonych. Przetworzona żywność ma wiele tajnych składników, upewnij się, że jesteś bezpieczny.

Gluten w ukrytych miejscach: - Mówiąc o tajnym sposobie, w jaki gluten może ukryć się w twoim jedzeniu, nie wszystkie etykiety żywności informują, czy jedzenie zawiera gluten. Firmy spożywcze nie muszą tego robić, w przeciwieństwie do innych alergenów, takich jak jajka, orzechy itp., W przypadku produktów, które nie są „bezglutenowe” z przodu opakowania, sprawdź, czy rośliny zawierają gluten w Składniki. Kilka ziaren, które powinny znaleźć się na Twojej liście przebojów, to żyto, słód, jęczmień, pszenica, owies i drożdże piwne. Unikaj żywności zawierającej te ziarna. Jeśli lubisz pieczenie, mąki bezglutenowe, takie jak amarant lub proso, należy kupować tylko wtedy, gdy produkt jest certyfikowany jako bezglutenowy.

Duże miejsce, w którym znajdują się skórki glutenowe, znajduje się w dodatkach lub sosach dostarczanych z niektórymi potrawami. Na przykład zupa z małży może zawierać gluten. Chociaż roszczenia są bezglutenowe. W tym przypadku mąka z glutenem mogłaby zostać wykorzystana jako zagęszczacz sosu. Jeśli chodzi o wegetarian i wegan, wiele podrobionych mięs zawiera pewien rodzaj glutenu zwanego seitan, który jest glutenem pszennym. Na koniec przeczytaj uważnie etykiety, aby upewnić się, że nie zawiera glutenu. Jeśli nie masz pewności, wyślij go do Google. (patrz brak listy potraw z kraba)

Jedzenie poza bezglutenowe: Pomimo środków ostrożności nie należy unikać jedzenia z przyjaciółmi i rodziną. W restauracjach nie ma etykiet z wartościami odżywczymi, ale zawsze możesz zapytać, co zawiera gluten, a co nie. Jeśli danie jest robione w domu, należy zapytać o jego składniki. Na przykład podczas śniadania możesz zapytać, czy jajka i ciasta z patelni są przygotowywane na tej samej patelni. Jeśli zadajesz pytania, czujesz się niekomfortowo, poszukaj w Internecie restauracji w Twojej okolicy, które są bezglutenowe lub mają produkty bezglutenowe.
Wniosek: -Jeśli jesteś nowy w świecie bezglutenowym, sprawdź listę w Celiac Disease Foundation. Stworzyli obszerną listę produktów bezglutenowych oraz porady dotyczące życia bezglutenowego.